keskiviikko 14. toukokuuta 2008

James Joyce - "vaikea kirjailija"


James joyce(1882- 1941) oli irlantilainen kirjailija ja runoilija, jonka tunntuimpia teoksia ovat novellikokoelma Dublinilaisia, sekä romaanit: Taiteilijan omakuva nuoruuden vuosilta, Odysseus ja Finnegans Wake. Joycen tyyliä pidetään vaikeana sillä hänen kirjalliset tuotoksensa sisältävät runsaasti hämäriä viittauksia, latinankielisiä lauseita sekä mytologisia rinnastuksia.

Joycen kirjallinen tuotanto poikkesi 1900- luvun yleisistä normeista, hän kuvasi asioita joita pidettiin siihen aikaan sopimattomina kuten seksuaalisuutta, hänen tuotoksensa ovat olleet julkaisukiellossa vielä 1960- luvulla. Kielellinen erilaisuus on myös vahvasti esillä; Joyce on käyttänyt kielellisesti sellaista tasoa, jota on edellytetty vain lyriikalta.

James Joyce on ollut paljon kommentoitu kirjailija, sillä hänen teoksistaan ei saada yksiselitteistä tulkintaa kriitikoiden kesken. Monet henkilöt eivät ole kyenneet lukemaan loppuun hänen romaanejaan erikoisen kirjoitustyylin takia; teokset ovat monimutkaisia ja raskaita, juonen epäselvyyden ja tajunnanvirtojen sekoittumisen takia, kuitenkin hänen teoksensa sisältävät suuria elämänviisauksia, huumoria ja älyä.

Ei kommentteja: